وادانا؛ میزبان خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی در سرتاسر کشور

واحد الکترونیکی، در نیمسال دوم ۱۴۰۰-۱۳۹۹ با برگزاری بیش از 2 میلیون جلسه درسی بر روی سامانه وادانا برای 700 هزار دانشجو، در خدمت خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور بوده است.
وادانا؛ میزبان خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی در سرتاسر کشور

به گزارش روابط عمومی واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی، از زمان شيوع كرونا تا كنون، 4 نيمسال متوالي كلاس‌ها و آزمون‌هاي پايان ترم واحدهاي دانشگاه آزاد اسلامي در سرتاسر كشور، به‌صورت مجازي از طريق سامانه آموزش مجازي واحد الكترونيكي (وادانا) و برروي زيرساخت فني اين واحد برگزار شده است. در همين راستا با توجه به اتمام برگزاري آزمون‌هاي پاياني نيمسال دوم 1400-1399، با معاونت فنی واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی سركار خانم دكتر لادن رياضي در خصوص جزئيات و زیرساخت‌های فنی برگزاری امتحانات به گفت‌وگو می‌پردازیم.

در نيمسال دوم 1400-1399 چه خدماتي از طريق سامانه وادانا به واحدهاي دانشگاه آزاد اسلامي ارائه شده است؟

سامانه وادانا در نیمسال دوم 1400-1399 میزبان 437 واحد و مرکز دانشگاهی بوده و حدود 700 هزار دانشجو، به‌صورت مجازي از طريق زيرساخت‌هاي فني واحد الكترونيكي، به تحصيل پرداخته‌اند. بيش از دو ميليون جلسه درسي برروي سامانه وادانا برگزار شده و تمام جلسات ضبط شده و به ‌صورت آرشیو قابل دسترسی مي باشد. تمام امتحانات واحدهاي مذكور به‌صورت مجازي و از طريق سامانه وادانا برگزار گرديد و تعداد كل شركت كنندگان آزمون ها، حدود چهار ميليون و صد هزار نفر-آزمون مي باشد. با ياري خداوند و با اقدامات صورت گرفته در راستای بهينه‌سازي سامانه‌ها و زيرساخت‌های فني در لايه‌هاي مختلف، دسترس پذيري (availability) سامانه‌ها در بازه زماني برگزاري امتحانات بيش از 99.9 بوده و ارائه سرويس فني با كيفيت بسيار بالا صورت گرفته است.

نحوه و فرآیند برگزاری آزمون‌ها در سامانه وادانا به چه صورت مي باشد؟

اطلاعات و برنامه زماني آزمون‌هاي دانشجويان به‌صورت خودكار از سامانه آموزشيار دريافت و در سامانه وادانا درج مي‌شود. اساتيد با توجه به ماهيت درس و يا روال از پیش تعيين شده در واحد دانشگاهي، مي‌توانند انواع مختلف سؤالات از قبيل چندگزينه‌اي، تشريحي، صحيح و غلط، پركردن جاي خالي و غیره را در سامانه طراحي كنند. طراحي سؤالات مي‌تواند به نحوي باشد كه دانشجويان، به‌صورت مستقیم پاسخ‌ها را بر روي سامانه درج نمايند و یا تصويري از پاسخنامه تشريحي خود را در سامانه بارگذاري نمايند. امكان گزارش‌گيري و نظارت بر امتحانات در اختيار واحدها گذاشته شده و مسؤلان امتحانات واحدها مي‌توانند، همواره گزارش آخرين وضعيت طراحي و بارگذاري سؤالات توسط اساتيد، نوع آزمون ايجاد شده، زمان شروع و خاتمه آزمون و ساير جزئيات مرتبط با آزمون را بدون اينكه به محتواي سوالات دسترسي داشته باشند از سامانه دريافت و پيگيري و اقدامات لازم را انجام دهند.

دانشجویان در هر بازه زمانی می‌توانند در آزمون‌ها شرکت کنند یا بازه زمانی مشخصی برای این موضوع در نظر گرفته شده است؟

هر آزمون‌ رأس ساعتي كه در سامانه آموزشيار توسط واحد دانشگاهي ثبت شده، باز مي‌شود و پس از اتمام زمان آزمون كه توسط استاد درس تعيين گرديده نيز غيرفعال مي‌گردد و امكان شركت در آزمون پس از زمان تعيين شده براي دانشجو وجود ندارد. لازم به ذكر است در امتحانات پاياني نيمسال دوم 1400-1399 بر اساس گزارشات دريافتي از سامانه، 14 درصد از دانشجويان در زمان تعيين شده آزمون‌ها به سامانه مراجعه نكرده‌اند و هيچ لاگي مبني بر مشاهده يا دريافت سؤالات براي آنان در سامانه ثبت نشده و 0.3 درصد از دانشجويان در زمان تعيين شده به سامانه مراجعه و سؤالات را مشاهده كرده‌اند، اما پاسخ هاي خود را در سامانه ثبت يا ارسال نکرده‌اند.

شیوه یا راهکاری فنی در جهت کاهش میزان تقلب دانشجو در زمان برگزاری امتحانات در نظر گرفته‌اید؟

بله، قابليت‌هايي در سامانه وجود دارد كه معمولاً توصيه مي‌شود هنگام طراحي و ايجاد آزمون‌ها در سامانه لحاظ شود. به‌عنوان مثال قابليت به هم ريختن ترتيب نمايش سؤالات و گزينه‌هاي پاسخ به‌صورت تصادفي براي هر دانشجو در آزمون‌هاي چند گزينه اي، نمايش هر سؤال در صفحه اي مجزا و عدم امكان مشاهده و ويرايش سؤالات قبلي، ايجاد بانك سوالات با تعداد سؤال زياد و استخراج خودكار سؤالات به‌صورت تصادفي و متفاوت براي دانشجويان هنگام برگزاري آزمون، محدودسازي دفعات شركت در آزمون و غيره، قابليت هايي هستند كه در كاهش ميزان تقلب در امتحانات موثر هستند. لازم به ذكر است امكان نظارت تصويري از طريق وب‌كم نيز در سامانه وادانا وجود دارد، که پیش از این در آزمون‌هاي دانشجويان واحد الكترونيكي اجرايي شده است. البته استفاده گسترده از اين قابليت، نيازمند تامين تجهيزات لازم و پهناي باند مناسب توسط دانشجويان و واحدهاي دانشگاهي (جهت نظارت) است. عليرغم موارد ذكر شده، قطعاً لحاظ نمودن موارد فني در آزمون پايان ترم براي ارزيابي مناسب دانشجويان به تنهايي كافي نيست و ساير موارد از جمله ارزيابي‌هاي مستمر در طول ترم، طراحي سؤالات به‌صورت مفهومي، استفاده از ارزيابي‌هاي شفاهي (بصورت آنلاين) و مواردي از اين قبيل مي‌تواند در ارتقاي كيفيت ارزيابي دانشجويان موثر باشد.

روال پشتيباني فني وادانا به چه صورت است؟

تيم پشتيباني فني واحد الكترونيكي مسؤلیت رفع مشكلات فني و پاسخگويي به سؤالات كارشناسان فني واحدهاي دانشگاهي را بر عهده دارد. كارشناسان پشتيباني فني ما از ساعت 7:00 الي 22:00 پاسخگوي همكاران محترم واحدها هستند. گفتنی است که، اگر مشكلي از سمت واحدها به كارشناسان ما اعلام شود، بلافاصله نسبت به رفع آن اقدام مي‌شود و يا اگر سوالي مطرح شود، راهنمايي‌هاي لازم صورت مي‌گيرد. در صورتي‌كه دانشجويان يا اساتيد واحدهاي مختلف دانشگاه مشكل فني داشته باشند، مي‌بايست از طريق شماره‌هاي اعلام شده با كارشناسان پشتيباني فني مستقر در واحد خودشان تماس بگيرند و مشكل خود را مطرح نمايند.

آيا ارائه خدمات آموزش مجازي به ساير واحدهاي دانشگاه آزاد اسلامي، همچنان ادامه دارد؟

بله. از دوم مرداد ماه 1400 ترم تابستاني واحدهاي دانشگاه آزاد اسلامي آغاز شده و كلاسهاي آنلاين بر روي سامانه وادانا، در حال برگزاري است.

گفتنی است که، واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی در زمان شیوع کرونا توانست با بهره گيري از تجربه و تخصص و زیرساخت‌های فنی موجود، بيش از پيش در جهت بهبود بستر آموزشي در فضاي مجازي اقدام كند و با تمام فراز و نشیب‌هاي موجود اما در همین زمان کوتاه شاهد پیشرفت‌های شگرف در اين حوزه بوده‌ایم.

وادانا؛ میزبان خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی در سرتاسر کشور